Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Много шоколадов сладкиш без брашно, с вкус на ядки, идващ от невероятния остров Капри”, ни пише Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
150 г бадемово брашно, 150 г тъмен кулинарен шоколад, 100 г краве масло+ малко за намазване на формата, 3 яйца, 80 г захар кристална, кафява, кокосова, меласа или комбинация, 1 ч.л. портокалови корички, 80 г ядки от шамфъстък, 2 с.л. ром, пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар на пяна. Добавяме портокаловите корички и рома и разбъркваме пак.
Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня и оставяме малко да се охлади. Постепенно добавяме шоколадовата смес към жълтъчената и разбъркваме до хомогенност.
Прибавяме и бадемовото брашно. В отделен съд разбиваме белтъците и останалата захар на сняг. (Винаги използвайте яйца на стайна температура, сух съд за разбиване и сухи бъркалки на миксера). С помощта на шпатула добавяме белтъчената смес към останалите съставки. След като се хомогенизира, прибавяме и ядките.
Изсипваме сместа в предварително намаслена и застлана с хартия за печене кръгла форма с ринг. Печем в загрята фурна на 170 - 180 градуса за около 30 минути. След като сладкишът се охлади добре, изваждаме от формата, обръщаме и поръсваме с пудра захар. Поднасяме със сладолед.