
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви един тутманик, който направих по случай отминалите празници”, ни пише Валя Михайлова.
ПРОДУКТИ
1 кг брашно, 2 пак. суха мая или 1 кубче прясна, 4 яйца (1 жълтък отделяме за намазване), 250 г кисело мляко, 100 мл прясно мляко и 100 мл вода, 1 с. л. захар, 1 с. л. сол, 200 г масло + 100 мл олио, микс семена за поръсване, 300 г сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме хладкото прясно мляко с водата, захарта, маята и 2 с. л. брашно и оставяме за 5 - 10 мин да се активира маята. Пресяваме 800 г брашно и добавяме в него солта, яйцата и киселото мляко. Прибавяме и активираната смес с маята и замесваме меко, нелепнещо тесто.
Разделяме го на 3 топки и оставяме на топло за половин час. Разтегляме всяка топка на кора колкото голяма чиния, намазваме обилно с разтопеното масло, наръсваме сирене и слагаме втората кора. Върху нея пак намазваме с масло и наръсваме сирене, слагаме и третата.
Разточваме на кора с голям диаметър и дебелина не повече от 1 см. Навиваме на руло и хубаво усукваме. Нареждаме в тавата и оставяме да втаса отново, докато тестото стане лекичко.
Намазваме с жълтък, разбит с малко прясно мляко и олио. По желание може да поръсим със семена и печем на 170-180° - около час. Като извадим тутманика от фурната, още горещ намазваме коричката му с парче масло.