
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Маргарита Димитрова ни предлага вкусно и изискано ястие за гости. “Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които се хранят здравословно”, ни пише тя.
ПРОДУКТИ
500 г пуешко без кост
Плънка: 50 г кашкавал, 100 г бекон, 1 кисела краставичка, 50 г краве масло, сол, 100 мл бяло вино
За соса: 100 мл готварска сметана, 1 с. л. брашно, сока на 1/3 лимон, 1 ч. л. горчица, 2 с. л. сос уорчестър или соев сос, щипка млян черен пипер и щипка млян бял пипер, 1 к. л. гранулиран чесън, 1 щипка риган
За намазване на тавата: 2 с. л. олио
За поръсване на руладините: 50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли. Посоляваме го и върху него нареждаме нарязания на ивици бекон, кашкавала и краставичка. Навиваме ги на рулца, прикрепваме внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава. Върху тях слагаме парченца от половината количество масло. Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка. Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното. Соса, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно.
Бъркаме непрекъснато. Добавяме горчицата и всички посочени подправки. Накрая изсипваме и сметаната. Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона.
Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала. Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.