
Актьорът и режисьор Андрей Слабаков е известен с разностранни таланти, не е тайна, че е и много добър кулинар. Андрей обаче е скромен и казва, че готви рядко, за да се превърне този ритуал в събитие.
Най-много обича да приготвя свинчета, но понякога пълни и агнешки плешки. Най-странната негова рецепта е за постно прасе. Там трябва много да се внимава, защото свинчето не трябва да е под 11 кг, иначе става като хармоника, изтича в тавата и остават само кокали. Пълни го с постна плънка от челядинки и ориз.
От месата е ясно, че най-много обича свинско, не си пада по телешкото, защото обикновено се натъква на говеждо. Пилешкото също го отбягва, защото е гадно.
Предпочита да си свари мазна домашна кокошка, което е едно прекрасно ястие.
Андрей има язва и от дълго време не яде тиква, пъпеш, диня и зелен фасул. Не харесва и сладко-киселите комбинации, както и сладко-солените. Има изключения, в случай че трябва да сготви дивечово месо със сладко от боровинки и кисели ябълки. Обича и готвени сърни и еленчета.
Андрей не си спомня кога за първи път сам е забъркал нещо. Още като дете знаел различни ястия от баба си и майка си. Предполага, че за сефте е направил пържени яйца. "Това е култовото начало за всеки начинаещ кулинар. Едва ли съм започнал с картофена яхния."
Андрей допълва, че всъщност такава яхния се прави най-трудно. Само с нея има провали. "Това е едно от най-сложните неща, защото само за миг да се разсея и яденето е отишло на кино. Така бързо загаря, че изобщо не може да се яде. Повече имам ядове с постните манджи, които се приготвят адски сложно."
Предизвикателство за Андрей в кухнята няма. Засега се справя с всичко, пък и прави неща, които са му вкусни.
Спазва пости, но по своему. Много обича да се измъчва, като по един ден преди Коледа и Великден не яде нищо. Другата жертва, която прави преди такива празници, е, че спира свинското и за 3 дни го заменя с агнешко или с телешко варено. "За мен това наистина е жертва.
Кажете ми какво правят тези дни вегетарианците, като това е тяхно ежедневие. Те казват, че страдат за животните и затова не ги ядат. Защо не се замислят как пищят доматите и ябълките, като ги режат. Затова ще е жертва, ако 40 дни преди Великден ядат само свински врат. Голяма мъка ще е и така ще разберат какво е пост."
Андрей е рибар и затова яде само отбрани видове риба. Пада си по речните. Най-много харесва балканска пъстърва. От морските предпочита лефер, чернокоп, калкан и маринован карагьоз.
С Ернестина вечно спорят в кухнята, но основно е недоволството на съпругата му да не ядат всеки ден свинско. Тя също не се дава и се опитва да го превъзпита.
Засега е успяла да го научи да яде сарми без кайма. Само че пак не са постни, а с кълцано свинско месо.
За съпругата си Ернестина Шинова казва, че също е страхотен готвач, но в началото нищо не умеела. Имала талант и познания от баба си, но основно Андрей я научил да върти домакинството. Сега и двамата са фурии и когато очакват гости, кухнята им се превръща в бойно поле.
Никога не поръчват нещо готово, защото е въпрос на уважение. Щом канят някого вкъщи, е задължително да го посрещнат с нещо, приготвено от тях.
Слабаков не яде сладкиши, макар че жена му прави. Той харесва повече солената й торта с шунка, кашкавал и с различни сирена. От бабата на Ернестина Андрей научил как да прави градинарска супа без олио, която може да се яде и топла, и студена.
Андрей започва деня си с кафе, почти никога не закусва, отчита го като грешка. Обича чорбички за обяд. Те най-много му липсвали, като работел в Италия преди години. От това отслабнал цели 13 кг. "Там имат някакво подобие на супа - минестроне, но това по-скоро е рядка яхния.
Слагат дори листа от цвекло, сякаш съм свиня, като не го режат, а късат. Добавят картофите цели, но аз не мога да ям такова нещо. Ние така и на прасетата не ги даваме. Откъм чорби италианците са много зле. Там във всеки район готвят различно и трябва да започнеш да ядеш от северната част, за да намериш хубав десерт, докато стигнеш в Сицилия.
Иначе италианската кухня е хубава и е много разнообразна."
Слабаков мрази странните комбинации в някои страни, като кисело зеле със захар например, но обича мазни кнедли с пръжки. За китайската кухня признава, че му е странна. "Вероятно е много здравословна, но от техните неща най-много обичам да хапвам свинско."
От плодовете Слабаков поняся само круша сорт "Уилям", от който се прави прочутата вилямова ракия. Яде с удоволстие и горски ягоди, но не от тези, дето имат криле и викат "мяу". С нетърпение чака да дойде сезонът, за да си набере от истинските в имението на съпругата му в полите на Витоша.
Андрей и Ернестина понякога правят зимнина, но не може да забрави за опитите си да приготви кисело зеле в Италия. Не се получило, защото сортът е различен, топло е и било готово за 3 дни, но не ставало за ядене. Туршията пък била готова за ден и половина и се наложило Ернестина и сестра й да я изядат бързо, за да не се развали цялата.
Слабаков е претенциозен на масата, не обича лошо приготвено ядене и да е готвено вчера. Изключения прави само за пълнени агнета, пълнени прасета и гювеч, защото на другия ден са много по-вкусни. Яде много хляб, като на ден му стига един с манджа. Не може да меси, не прави баница, но в същото време с Ернестина сами си приготвят козунаците за Великден.
Свинско в гювеч със зеленчуци
ПРОДУКТИ:
1,2 кг обезкостена плешка; 2 глави чесън; 4 моркова; 3-4 люти чушки; 1 червена и 1 зелена чушка; 40 г масло; олио, черен пипер, червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Режем месото на парчета, а морковите - на търкала (кръгчета). Гледаме да се падне по половин кило месо на човек. Всичките продукти слагаме в глинен гювеч и захлупваме с капака. Печем около 1,5-2 ч.
Първоначално включваме фурната на по-силна степен, за да почне ястието да къкри, и после я намаляваме. Ако има нужда, в краен случай след първия час може да сипем малко вода.
Целта е яденето да се задуши.
Задължително се яде с ракия, червено вино, носи дори на мастика.