
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева ни изпраща рецепта за много ефектен десерт.
ПРОДУКТИ
За мъфините:
60 г масло, 70 г захар, 4 яйца, 100 г почистени кестени, 4 с.л. брашно, 80 г кулинарен шоколад, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка сода, 1 щипка сол
За карамела:
220 г кафява или бяла захар, 250 мл вода, 1/4 ч.л. канела, 1 щипка кардамон, кестени според броя на мъфините
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 180 градуса. Подготвяме си формичките за мъфините, като ги намазняваме или слагаме в тях хартия за печене.
Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Добавяме едно по едно яйцата, като ги разбъркваме. Прибавяме натрошените кестени и пресятото брашно заедно с бакпулвера, содата и солта. Накрая добавяме разтопения на водна баня и леко охладен кулинарен шоколад.
Изсипваме сместа във формичките, като запълваме 3/4 от обема им, и печем около 25 минути или до суха клечка. Захарта и водата за карамела разбъркваме в малък тиган и затопляме, докато се стопи захарта. Намаляваме огъня. След като заври и без да разбъркваме, оставяме да ври покрито, докато сместа стане тъмнокафява.
Подреждаме в отделен съд целите обелени кестени и ги поръсваме с канелата и кардамона. С половината от карамела ги заливаме, а другата половина изсипваме върху мъфините. Върху всеки слагаме по един кестен и оставяме карамелът да се втвърди, за да залепне кестенът.