
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Превъзходна яхния с балкански, екзотичен и средиземноморски привкус! Червената леща - богата на протеини и фибри, сготвена с картоф”, ни пише Румяна Любомирова.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. червена леща, 2 пресни картофа, около 1 л вода, 1 морков, бял пипер, сух джоджен, 1 с.л. олио, 1/2 лук, 1 малка червена чушка (може да се замени с печена), 1/3 пилешки бульон от кубче със зеленчуци, естрагон (тарос) или провансалски подправки, суха мащерка, 100 мл бяло вино, около 1/2 консерва белени домати или доматена паста, 1 ч.л. сладък и 2 щипки лют червен пипер (или чили), млан кимион, дафинов лист, 1 л. царевично брашно - по желание
За финалния микс:
1-2 с.л. заквасена сметана, 1/2 зелена чушка сиврия, 2-3 пера зелен лук, черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме в тенджера до полуготовност лещата и картофите, нарязани на едро. Посоляваме с 1 ч.л. сол по средата на варенето.
Загряваме на умерен огън в дълбок тиган олиото и лъжица вода. Задушаваме моркова, нарязан на кубчета или шайби, червената чушка и лука. Поръсваме зеленчуците с бульона от кубчето, мащерката и естрагона. Добавяме бялото вино, а след това и сладкия червен пипер.
Прибавяме белените домати, солта, кимиона, лютия червен пипер, струйка от бялото вино. Готвим под капак на умерен котлон. Изсипваме сместа от тигана в тенджерата с леща. Слагаме дафиновия лист.
Оставяме да къкри на тих огън. Когато картофите омекнат, ги изваждаме и ги намачкваме. Изваждаме дафиновия лист. Ако желаете, прибавете и 1 с. л. царевично брашно, размито с горещ сос. Разбъркваме в почти готовото ястие финалния сметанов микс.