
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Лек и ненатрапчиво сладък десерт. Съчетание от какао, орехи, сметана и бисквити”, ни пише Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
За бисквитения блат - основа на чийзкейка:
200 г какаови бисквити , 100 г чисто масло, 100 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. смлени орехи
За крема:
400 г заквасена сметана , 300 г сладкарска сметана, 1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още), 3 пак. от по 10 г желатин, какао, орехи, шоколад и кокосови стърготини за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смиламе бисквитите в блендер или ги натрошаваме на малки парчета с ръце. Изсипваме ги в купа, добавяме прясното мляко, пудрата захар и маслото. Прибавяме и орехите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
Разстиламе бисквитения блат на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера) да стегне за около 30 минути. В друга купа смесваме заквасената сметана и предварително разбитата сладкарска сметана, към тях добавяме и пудрата захар. Разбъркваме всичко добре с миксер. Отделяме 1/3 от сместа.
Разтваряме 2 пакетчета желатин в 50 мл вода да набъбне, след което го разтопяваме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го енергично и бързо към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитения блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
Поръсваме навсякъде смлени орехи. Към заделената 1/3 от сметановата смес прибавяме 1 с.л. какао и объркваме внимателно. Разтваряме 1 пак. желатин , след което го разтопяваме и него. Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху орехите, заглаждаме и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа.
Махаме ринга отстрани, като с мокър нож минаваме по краищата, и поставяме в красива десертна чиния. Преди поднасяне по средата настъргваме шоколад, а отстрани поръсваме кокосови стърготини.