
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам на читателите една вкусна пролетна каша с гъби, подходяща и за постите”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
250 г гъби кладница
250 г печурки
2 - 3 с.л. олио
2 с.л. препечено брашно
1/2 глава лук
по 1 стрък пресен лук и чесън
магданоз
черен и червен
пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Задушаваме в мазнина до пълно омекване нарязания на филийки кромид лук. Слагаме нарязаните на едри парчета гъби и задушаваме 5-6 минути.
Добавяме брашното и разбъркваме 1-2 минути. Постепенно и при непрекъснато бъркане наливаме около 300 - 400 мл студена вода, докато получим желаната гъстота на кашата, като я оставяме малко по-рядка.
Овкусяваме със сол и червен пипер. Оставяме за около 10-15 минути да ври на тих огън, докато мазнината излезе отгоре. Накрая изсипваме дребно нарязаният пресен чесън и лук и поръсваме с магданоз.
Сервираме топла и по желание добавяме черен пипер и люта чушка.