
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Опитайте тази питка и сами ще разберете колко мека, пухкава и въздушна става”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
300 г брашно, около 150 мл хладка вода, 3 с. л. олио, 1 с. л. оцет, 1 каф. л. сол, 1 каф. л. захар, 1 бакпулвер
За намазване: малко олио
За поръсване: сусам и маково семе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и в него правим кладенче, в което слагаме посочените продукти. Омесваме меко и еластично тесто. При необходимост добавяме още малко брашно или хладка вода. Готовото тесто оставяме да се отпусне за около 30 минути.
Оформяме питката, правим и шарки с помощта на нож, намазваме я с олио и я поръсваме със сусам и маково семе. Слагаме я в намазана с олио малка тава, а тавата - в плик за печене.
Печем я в предварително загрята на 190 градуса фурна в продължение на около 30 минути или до готовност. Изваждаме я, отстраняваме плика и я покриваме с мека кърпа за около 15 минути.