
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето едно предложение с дъх на Великден – пухкави мъфини от козуначено тесто”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За 24 мъфина:
500 г брашно
3 яйца
150 г захар
150 г прясно мляко
125 г масло
1 суха мая
1 ванилия
за пълнеж и украса - боровинки
по желание ядки - шамфъстък, орехи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата с вилица, като оставяме 1 жълтък за намазване. Леко затопляме прясното мляко със захарта до пълното ѝ разтваряне.
Смесваме яйцата с млякото, добавяме пресятото брашно, смесено с маята, и започваме да месим. Малко по малко вкарваме разтопеното масло и накрая ванилията. Полученото меко тесто оставяме да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно. От втасалото тесто късаме 12 малки топчета.
Оформяме от всяко топче три фитилчета, добавяме боровинки, сплитаме плитка и поставяме във форма за мъфини. Оставяме мъфините да втасат, докато изпълнят формата.
Намазваме ги с разбития жълтък, примесен с мъничко прясно мляко и олио. Поръсваме с боровинки и по желание счукани ядки. Печем в незагрята фурна на 170 градуса до получаването на златиста коричка.