
Преди Великден ви представяме интересната, но и много вкусна рецепта на шеф готвача Силвена Роу за засукан козунак с шоколад.
Продукти:
За тестото:
2 яйца (L размер)
110 г краве масло на стайна температура
200 мл прясно мляко
600 г бяло брашно
110 г захар
3/4 ч.л. сол
10 г суха мая
2 ч.л. ванилов екстракт
кората нa един портокал
За плънката:
2 с.л. какао
250 г шоколад ( 70%)
или млечен
25 г краве масло
За намазване на тестото:
50 мл прясно мляко
или жълтък с олио
Начин на приготвяне:
Наливаме прясното мляко в малка тенджерка и оставяме на среден огън да се затопли леко. Добавяме портокаловата кора. След това го сваляме от котлона и го оставяме да се охлади до стайна температура.
Добавяме маята и 1 с.л. захар към млякото с портокалова кора и разбъркваме. Изсипваме 2 с.л. от брашното и пак разбъркваме, докато получим консистенция на каша. Покриваме купата и оставяме на топло място да втаса за около 10 - 15 минути. Когато сместа е втасала, се получават мехурчета по повърхността, а и също така тестото е удвоило обема си. Междувременно смесваме останалото брашно в голяма купа със солта.
Разбиваме в друга купа яйцата със захарта, докато се получи гъста и бледожълта смес. Добавяме ваниловия екстракт. Слагаме разбитите яйца към втасалата смес. Правим кладенец в купата с брашно и изсипваме горната смес от втасалата мая и яйца. След това добавяме и маслото на кубчета. Замесваме тестото и оставяме на топло в купа, покрита с кърпа, за да втаса. Когато е готово, го обръщаме на плота, който предварително поръсваме с брашно.
Разточваме тестото като голям правоъгълник с дебелина 4-5 мм. Намазваме с размекналото масло. Поръсваме навсякъде с какао и с настъргания шоколад. Навиваме на руло откъм по-широката част. От единия край на рулото отрязваме парче с дължина около 8 см. След това с остър нож правим разрез на 8 см от другия край (неотрязания), минаващ през средата по цялата дължина на рулото. Разрязаните две парчета отдръпваме настрани. Неотрязания край на рулото промушваме между двата разрязани, като завиваме назад и прокарваме от долу нагоре. След това двете крайчета на разрязаната опашка усукваме на няколко пъти като плитка, а отрязаното 8-сантиметрово парче поставяме помежду им, като краищата се усукват и се завиват около него и го прищипват.
Слагаме козунака в тава, постлана с хартия за печене. Оставяме го да втаса пак, за да удвои обема си. Намазваме отгоре с прясно мляко или жълтък с олио. Печем в предварително загрята на 175 гадуса фурна около 35-40 мин. Накрая пробваме с дървено шишче дали козунакът е изпечен отвътре. Ако забележим, че вътре е суров, а отгоре изпечен, го завиваме с алуминиево фолио и оставяме да се допече. Когато извадим козунака от фурната, го оставяме да изстине напълно върху решетка. Накрая го поръсваме с пудра захар.