
Седмица пред Великден ви представяме рецептата на кулинаря Иван Звездев за класически козунак.
Продукти:
1/2 кг брашно тип 500
3 яйца
120 г захар
100 г масло
125 мл мляко
лимонова кора
1/4 ч.л. сол
11 г суха мая или 25 г прясна
Начин на приготвяне:
Изваждаме яйцата от хладилника и ги оставяме на стайна температура. Затопляме млякото на котлона. Разтопяваме и маслото. Важно е всички продукти да са топли.
Пресяваме брашното и го смесваме с маята. Оформяме кладенче в центъра и слагаме вътре яйцата. Постепенно изсипваме захарта и разбиваме всичко с вилица.
Наливаме и млякото и продължаваме размесването на продуктите. Посоляваме сместа. Добавяме настърганата лимонова кора. Постепенно слагаме маслото и започваме да месим около 15-20 минути меко тесто. После го оставяме да втасва, покрито поне за 60 минути на топло. След като втаса, го омесваме отново и разделяме на три.
Оформяме всяка част на фитил. От тях оплитаме козунак, който оформяме като кръг. Слагаме го в намаслена тавичка с размер 22 см, която можем да поръсим с брашно. Намазваме отгоре с още малко масло.
Оставяме да втасва за още 60 минути, докато се надигне добре. Загряваме фурната на 160 градуса. Намазваме вече втасалия козунак с разбит жълтък с 1 лъжица вода. Поръсваме с не повече от една чаена лъжичка захар. Така го печем между 30 и 40 минути в ниската част на фурната.