
Полят с черен шоколад за разкош
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Предлагам рецепта за козунак със сметана, полят с черен шоколад, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
400 г брашно (плюс още за доомесване), 3 яйца + 1 жълтък за намазване, 150 г пудра захар, 100 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, 30 г масло, 1/2 кубче прясна мая, 1 ч. л. ванилова есенция, 50 мл ром (или друг ароматен алкохол), стафиди и сушени плодове по избор, 1 щипка сол, кората на един лимон, олио, кристална захар за поръсване, черен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер 2 яйца, 1 белтък и ваниловата есенция. Отделяме 1 жълтък за намазване. Накисваме стафидите и наситнените сушени плодове в рома (или друг алкохол) за около половин час. В купичка подготвяме закваската.
Слагаме затопленото мляко, маята, 1 супена лъжица от брашното и 1 супена лъжица от захарта. Оставяме на топло да шупне. Към пресятото брашно добавяме останалата пудра захар, солта и лимоновата кора. Прибавяме разбитите яйца и сметаната. Изсипваме шупналата мая и разбъркваме.
Замесваме меко тесто, като добавяме по малко от брашняната смес. Оставяме го на топло да втаса, докато порасне двойно. Разтопяваме маслото и го оставяме леко да се охлади. За да може тестото да поеме мазнината, продължаваме да месим. Полученото еластично тесто прехвърляме в намазана с олио форма или тавичка и оставяме на топло да втаса повторно.
Разделяме тестото на 3 или 4 части. Разточваме всяка част на фитил, а фитила - на лента, в която слагаме от сушените плодове. Завиваме отново на фитил и сплитаме. Прехвърляме във формата, застлана с хартия за печене, и отново оставяме да удвои обема си.
Намазваме преди печене с разбития жълтък и поръсваме с кристална захар. Набождаме орехи и бадеми и печем на 180 градуса. Ако много бързо се зачерви, покриваме с алуминиево фолио. Оставяме козунака да изстине и го поръсваме с разтопения на водна баня шоколад.