
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров изпраща рецепта за дъхави козуначета с ядки и сушени плодове.
ПРОДУКТИ
За тестото:
1,5 кг брашно, 4 яйца, 125 г масло, 1/4 ч.ч. олио, 1 и 1/2 кубче прясна мая, 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, 3 с.л. кисело мляко, 2 ванилии
За намазване:
1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 1/2 с.л. олио
сушени плодове в ром или коняк, пекан и бадеми - цели и филирани, кристална захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме разтопеното масло с олиото. Разтваряме маята в подсладеното мляко и оставяме да шупне. Добавяме към останалите продукти за тестото (без мазнината) и започваме да месим до получаването на меко тесто.
Изсипваме постепенно мазнината, като размесваме тестото до пълното ѝ усвояване. Оставяме тестото да “отпочине” за десетина минути.
Намазняваме плота и месим тестото върху него за около 15 минути. Оформяме фитили, сплескваме ги, поръсваме със сушени плодове, предварително накиснати в ром или коняк, затваряме фитилите и ги сплитаме по 3-4 на плитки.
Слагаме ги в продълговати форми и оставяме да втасат за около 45 минути. Намазваме със смес от жълтъка с малко олио и прясно мляко. Набождаме бадеми и пекан и поръсваме с мокра захар и филирани бадеми. Печем на 175 градуса до готовност.