
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Маргарита Димитрова изпраща рецепта за козунак в хлебопекарна.
ПРОДУКТИ
3 яйца, 160 г захар, 125 мл прясно мляко, 65 г качествено краве масло, 60 мл олио, 20 г прясна мая, 550 г брашно за баница, 2 ванилии, 1 с.л. есенция лимон, сок от 1/ 2 лимон
За пълнеж: 150 г шоколад - смес от млечен и натурален
За намазване: 1 жълтък и 1 ч.л. вода
За поръсване: 2 шепи захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1 Изсипваме на дъното на контейнера на хлебопекарната хладкото мляко с разтворената в него мая. Добавяме леко разбитите яйца със захарта. Слагаме маслото, което трябва да е много меко.
2 Добавяме есенцията и лимоновия сок. Слагаме пресятото брашно и ванилиите. Пускаме пекарната на програмата за месене на тесто, която е с продължителност 25 минути. След като тя завърши, пускаме цикъла отново и добавяме олиото през 4 минути, разделено на 5 пъти по малко.След приключване на програмата изваждаме тестото и го слагаме в набрашнена купа.
3 Затваряме плътно с капак и го оставяме да втаса на стайна температура в продължение на 3 часа. Изваждаме го и го замесваме до получаване на тесто, което може да се оформя. Разделяме го на 3 части, които оформяме на питки. Всяка разточваме на елипса. Върху всяка една от тях (по дължина) нареждаме парченца шоколад.
4 Загръщаме ги внимателно от двете страни така, че да се получат фитили. Намазваме ги обилно с олио и започваме внимателно да ги усукваме. Сплитаме, подгъваме краищата им и поставяме оформения козунак в правоъгълна тава, намазана с олио. Оставяме го да втаса втори път за 30- 40 мин.
5 Намазваме го с жълтъка, разбит с вода, поръсваме го със захарта и го слагаме в загрята на 150 градуса фурна. Печем го така в продължение на 20 минути. Увеличаваме температурата на 170 градуса и продължаваме печенето още 20 минути, като през това време го покриваме с хартия, ако коричката започне много бързо да потъмнява.