
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева предлага рецепта за “мекички, пухкави, разточени на ръка кифлички”.
ПРОДУКТИ
2 яйца и 1 жълтък
1/2 кубче мая
щипка сол
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. олио
100 мл вода
200 мл сладкарска сметана
4 - 5 ч.ч. брашно
1 пакет локум
пудра захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресяваме брашното в голяма кръгла тава, правим кладенче и в него чукваме яйцата. Към тях добавяме захарта и объркваме. Прибавяме олиото и сладкарската сметана и отново разбъркваме. В 100 мл топла вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. След това прибавяме и маята към останалата смес в кладенчето.
Започваме постепенно да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за 30 мин. Премесваме отново тестото.
Разделяме го на топки, колкото едно голямо яйце. Върху набрашнена повърхност или с ръка раздърпваме тестото и оформяме елипса. В единия край поставяме 1/2 парче локум, завиваме на руло и оформяме кифла.
Подреждаме оформените кифли в тава, покрита с хартия за печене, и оставяме да втасат. След като втасат, ги намазваме с разбития жълтък, примесен с няколко капки олио и прясно мляко.
Печем в предварително затоплена фурна на 180° до готовност. Оставяме да изстинат върху решетка и обилно ги поръсваме с пудра захар.