
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“С останалите от Великден козунаци може да си приготвим козуначна торта. Моята е с крем маскарпоне, бял шоколад и пияни вишни”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1-2 козунака, 200 г бял шоколад, 500 г маскарпоне, 400 г заквасена сметана, пудра захар на вкус, пияни вишни със сок от вишновка, ягоди, боровинки и шоколадови яйчица за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начупваме шоколада и го разтопяваме на водна баня. Оставяме го леко да се охлади. Разбиваме маскарпонето за минута.
Добавяме заквасената сметана и разбиваме за кратко. Накрая прибавяме разтопения шоколад и отново разбиваме, добавяйки пудрата захар. Оставяме крема леко да стегне в хладилник. Нарязваме хоризонтално козунака на 3-4 части, за да наподобим блатове. Ако формата му не позволява, го нарязваме на филийки и редим в тава или форма с падащо дъно.
Надупчваме го с вилица и го напръскваме със сока от вишновка. Намазваме част от крема на равномерен слой. Отгоре редим част от пияните вишни и захлупваме с нов слой козуначни филии, подредени плътно една до друга. Тях също напръскваме с вишновка и намазваме с крем. Така процедираме до запълването на формата. Най-отгоре намазваме с крем.
Поръсваме с малко сок от вишновката и украсяваме с пияни вишни, ягоди, боровинки и шоколадови яйчица.