
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви една нестандартна, но сполучлива комбинация – кисело зеле със сьомга”, пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 кисела зелка, 1 и 1/2 ч. чаша ориз, 4 пакетчета пушена сьомга, 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 100 г заквасена сметана, 1/2 ч. чаша бяло вино, 1 суп. лъж. чубрица, 1 щипка канела, прясна мента, олио, прясно смлян черен пипер, червен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме киселото зеле на ивици, лука на ситно, а морковите настъргваме. Загряваме мазнина в тенджерка и запържваме първо лука и морковите и след това добавяме зелето. Доливаме малко гореща вода и виното и задушаваме до омекване. Подправяме със сол, черен и червен пипер.
Изсипваме в тенджерата ориза, който е предварително накиснат за 20 минути във вода. Разбъркваме за 1-2 минути и добавяме чубрицата. Изсипваме всичко в намазнена тава, доливаме 2-3 ч. чаши гореща вода и слагаме да се пече, докато водата се поеме напълно от ориза.
Междувременно затопляме пушената сьомга в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 8 минути. Овкусяваме я със заквасената сметана смесена със солта, черния пипер и канелата.
Сервираме киселото зеле и го гарнираме с пушената сьомга и свежа мента.