
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща рецепта за вкусна и полезна супа.
ПРОДУКТИ
1 морков, 2 картофа, 1 стрък зелен лук, листни зеленчуци по избор - спанак, връзка лапад, лобода; шепа фиде или 1-2 л. ориз, 1 с. л. олио, 1 литър вода, сол, бял и черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 5-6 кръгчета люта чушка, сух девесил и розмарин, 2-3 стръка пресен девесил, сух джоджен, 2-3 стръка пресен джоджен, 1/2 кубче бульон пилешки със зеленчуци, 1 пресен обелен домат и 1/2 с.л. доматен сос, 1 и 1/2 с.л. заквасена сметана, 1 жълтък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме картофите и ги слагаме в току-що завираща вода с 1 ч. л. сол, девесил и розмарин. Добавяме и моркова на ленти. Варим за кратко. В тиган загряваме струйка олио, овкусено с 1 щипка джоджен и бял пипер. Задушаваме бързо другата половина суров морков на дребни кубчета, също и люта чушка на кръгчета. След малко прибавяме пресния лук, нарязан на колелца + 2 с. л. вода. Стриваме сухия бульон от кубче. Наситняваме листните зеленчуци.
Прибавяме към задушените моркови и лук доматената смес: пасиран домат със сладкия и лют червен пипер, кубчето стрит зеленчуков бульон и щипка джоджен. Изсипваме тази смес в тенджерата с полусварен картоф и морков. Доливаме гореща вода.
Добавяме шепа фиде или ориз. За застройката смесваме 1 жълтък, 1-2 с. л. заквасена сметана, сол, бял, черен пипер, 2-3 пера зелен лук на колелца, наситнен магданоз и стръкче босилек. Разбиваме до получаване на хомогенна смес. Изсипваме застройката плавно и настрана от огъня.