
Прави се със сметана
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Рецептата, която предлагам, е за десерт, подходящ за празник. Беше много популярен преди години”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За основа: 400 г маслени бисквити (ронливи), 100 г меко масло, 1 яйце
За плънка: 250 - 300 г едро начупени орехи, 200 г захар, 200 г течна сметана, 50 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Натрошаваме в дълбока купа бисквитите и ги стриваме на трохи. Добавяме яйцето и мекото масло и омесваме тесто. Разстиламе в тавичка, като задигаме и по стените и оформяме подложката.
Печем за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно.
Приготвяме си плънката, като едро начупените орехи запичаме леко на сух тиган. В касерола на тих огън карамелизираме захарта и когато е готова, добавяме маслото, разбъркваме сместа и отстраняваме. Към тази карамелена паста добавяме затоплената сметана и бъркаме, докато се получи млечен карамел.
Добавяме орехите в него и разбъркваме добре. Изливаме сместа върху подложката и разпределяме равномерно. Оставяме да се охлади в хладилник. Сервираме гарнирано с топка сладолед или сметана.