
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за ризото с един позабравен листен зеленчук - манголд. Може да се използва във всяка рецепта за ястия или баници с лапад, спанак, листа от цвекло”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
150 г ориз арборио или карнароли , 6-7 листа манголд, 700 мл бульон , 1 малка глава лук, 2-3 скилидки чесън, 100 мл бяло вино, 60 г масло + още 1 с.л., 2 с.л. олио или зехтин, 60-70 мл течна готварска сметана, 150 г замразени манатарки (или сушени, но предварително накиснати за 20 мин), 100 г пармезан, щипка-две сол
Приготвяме бульона, като може да го отделим при варене на месо. Важното е да е прецеден и да стои горещ на близкия котлон. Измиваме листата манголд, отстраняваме дръжките и ги нарязваме на ситно заедно с главата лук.
Задушаваме листата в зехтина, докато омекнат. Прехвърляме ги в чиния. Запържваме маслото и ситно нарязания лук и дръжки от манголд. Прибавяме замразените гъби и готвим, докато водата от тях се изпари.
Изсипваме ситно нарязания чесън и измития ориз, разбъркваме и наливаме виното. Бъркаме. Добавяме горещия бульон черпак по черпак. Бъркаме през цялото време, за да не залепва оризът по дъното на съда. Трябва да е алденте, но не и разварен.
Прибавяме сметаната и задушения манголд заедно с останалата лъжица масло. Разбъркваме още веднъж и прибавяме почти цялото количество настърган пармезан, като оставяме малко за украса. Отместваме от котлона. Може да захлупим с капак за 3-4 мин. Разпределяме в 2 чинии.