Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Вкусна супа, приготвена от месцето на агнешките главички. Супа за мъже ценители!”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
2 агнешки главички, 2 с.л. олио, 50 мл ракия, 5 зърна бахар, 1 глава кромид лук, 5 стръка зелен лук, 1 морков, 200 г консервирани домати или 1 голям свеж домат, 1 шепа нарязани замразени чушки или 1 голяма свежа чушка, 1 к.ч. ориз
Подправки: 1 клонка девесил, 1 клонка балканска чубрица, шепа магданоз, 5 листенца джоджен
За застройката: 200 г кисело мляко, 1 жълтък, 1 с.л. брашно, лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме главичките и ги слагаме в тенджера под налягане с 2 л. вода. Изчакваме да заврят, премахваме образувалата се пяна, слагаме малко сол, бахар и посочените количества олио и ракия.
Затваряме тенджерата с капака и чакаме отново да заври. Намаляваме котлона на средна степен и варим около 60 минути. Отваряме тенджерата, изваждаме главичките, обезкостяваме ги и прецеждаме бульона.
Слагаме отново да заври и добавяме нарязаните два вида лук, настърганите моркови, чушките и почистените от люспи домати. Солим на вкус. Варим до готовност на зеленчуците. Слагаме месото и клонките девесил и чубрица.
Варим супата още 5 минути. Застройваме я с млякото, жълтъка, брашното и малко лимонена киселина. Оставяме я да клокне и я отстраняваме от котлона. Подправяме я с черния пипер, магданоза и джоджена. Поднасяме я с парче лимон.