
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров ни изпраща рецепта за свежо и апетитно ястие от зелен фасул.
ПРОДУКТИ
1 кг зелен фасул
3 моркова
1 домат
1 малка глава лук
8-10 скилидки чесън
100 г масло
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. ч. бяло вино
сметана и прясна мента, пресен магданоз, сол, черен пипер, зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме зеления фасул от крайчетата и го измиваме добре. Нарязваме го на парченца. Стриваме листата на ментата в хаванче до кашица. Изсипваме сметаната в купа и започваме да разбиваме. Прибавяме 1 ч. л. от пюрето от мента и продължаваме да разбиваме, докато сметаната стегне напълно. Друг вариант е да използваме заквасена сметана, която да пасираме с ментата в блендер или пасатор.
Почистваме лука, морковите и чесъна и ги нарязваме на малки парченца. На дъното на тенджера наливаме малко зехтин. Прибавяме маслото и го загряваме, докато се разтопи. Изсипваме вътре лука, чесъна и морковите. Разбъркваме добре, задушаваме за 1-2 минути, след което прибавяме фасула. Отново разбъркваме. Добавяме червения и черния пипер и доливаме бялото вино.
Похлупваме и оставяме да се задуши още няколко минути. Доливаме вода и оставяме фасула да уври на тих огън. Когато омекне, добавяме ситно нарязания домат. Посоляваме и поръсваме с наситнения магданоз. След две минути ястието е готово. Поднасяме го топло, полято с ментовата сметана.