
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща интересна рецепта за ризото.
ПРОДУКТИ
За 3 порции:
1 непълна ч.ч. ориз арборио, 100 г бекон, нарязан на ленти, 1 морков, 1 чушка сиврия и 1/2 червена чушка, 1/2 тиквичка, 1/2 глава червен лук и пера пресен лук, 1-2 с.л. червена леща, 1 купичка пресен спанак, кубче пилешки бульон, 500 мл вода, 150 млбяло сухо вино, джоджен, майорана и бял пипер, 2-3 щипки естрагон, 1/2 ч.л. млян кимион, 2 с.л. заквасена сметана, олио, сол, черен пипер, пресен магданоз, сирене на прах, меко синьо сирене или жълто
За сметановия микс: 1-2 с.л. заквасена сметана, 2 пера зелен лук, чушка сиврия, сол, черен пипер, синьо сирене, доматен сос от консерва
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме бекона в тиган с керамично покритие. Загряваме капки олио, овкусено с щипка сух джоджен, бял пипер и майорана. Поръсваме с кимион, естрагон, лют червен пипер. Добавяме чушките и задушаваме.
Разтваряме кубче пилешки бульон в завираща вода. Добавяме зелена чушка, морков. Отделно задушаваме червен лук и морков, нарязан на ивици. Посоляваме.Добавяме тиквичката, предварително поръсена със сол, майорана/ мащерка и соев сос. Слагаме и наситнени дръжки магданоз.
Накисваме ориза, червената леща и виното. Прибавяме ориза и лещата и разбъркваме. Посоляваме. Наливаме бульона и бъркаме. Преди последното доливане добавяме купичката пресен спанак. Добавяме и бекона. Правим сметановия микс, загребваме от сместа и слагаме върху спанака. Разбъркваме и похлупваме. Поднасяме ястието горещо с настъргани сирена.