
Поръсва се със смлени бадеми
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за малко по-различен огретен - с аспержи. От април до юни е сезонът на този зеленчук”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции: 600 г картофи, сварени и обелени, 8 бр. аспержи, 60 г масло, 3 яйца, 100 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, 100 г кашкавал, 50 г грана падано (или друго твърдо сирене), 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. брашно (препечено), 2 с.л. едро смлени белени бадеми, 2 с.л. настъргано грана падано
Вместо прясно мляко и заквасена сметана може да ползвате 200 мл готварска сметана.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Белим долната половина на аспержите и отчупваме твърдото крайче. Може да ги срежем на две или 3-4 см от краищата, а другата част да останат цели. Бланшираме ги във вряща подсолена вода за около 4 минути от момента на завирането на водата с тях.
Отцеждаме ги и веднага ги изплакваме със студена вода. Слагаме ги върху кухненска хартия да се отцедят. Намазваме с масло дъното на тавата за печене. Нареждаме нарязаните на шайби картофи така, че да покрият плътно дъното. Поръсваме с половината сол.
Разбиваме яйцата заедно със сметаната, прибавяме прясното мляко, брашното, останалата част сол и настърганите сирена. Изливаме сместа върху картофите.
Нареждаме аспержите и отгоре поръсваме смлените бадеми. Слагаме ги да се пекат на 200 градуса за около 20 мин. на ниво малко под средното във фурната. Накрая, когато извадим тавата, поръсваме с останалото сирене.