
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам по-различен вариант на спаначена чорба. Чудесен завършек на вкуса придават леко запечените кедрови ядки”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
500 г спанак
250 г просо
1-2 глави лук
1-2 моркова
1 домат
50 г натурални сушени кайсии
1 с.л. масло
1 лайм
сол, черен и червен пипер на вкус
кедрови ядки за поръсване
Загряваме в тенджера маслото и задушаваме ситно нарязания лук до омекване. Добавяме едро настърганите моркови, нарязаните на кубчета сушени кайсии и задушаваме под капак за минута.
Прибавяме ситно нарязания домат и след 2-3 минути заливаме с 2 литра вода. Щом кипне, намаляваме градусите и оставяме да ври на тих огън. Прибавяме почистения и нарязан спанак, просото и овкусяваме със сол, черен и червен пипер и сок от лайм.
Варим до разпукването на просото. Запичаме кедровите ядки в сух тиган на съвсем леко загрят котлон, докато станат златистокафяви.
Поднасяме чорбата, поръсена с кедровите ядки.