
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Чудесен домашен сладолед, който се приготвя много лесно и е наистина вкусен”, ни пише Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1/2 л пълномаслено прясно мляко (ако е домашно, е най-добре)
4 жълтъка
1/2 до 1 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
по желание: ядки, стафиди, сушени плодове
Сваряваме млякото заедно със захарта. Разбиваме жълтъците и ги затопляме с малко от вече свареното мляко, за да не се пресекат. Прибавяме ги на тънка струйка към млякото, слагаме и ванилията и бъркаме непрекъснато, докато заври и се сгъсти леко.
Оставяме да се охлади, като от време на време разбъркваме. Готовата вече изстинала смес прехвърляме в кутия (от сладолед или подобна) и разбиваме с пасатор за кратко, за да влезе въздух в сместа.
Слагаме сладоледа в камерата, за да се замрази. През 30-40 минути разбиваме сместа с миксер, за да не се образуват кристали, а да стане хомогенен. По желание накрая при последното разбиване може да сложите ядки, стафиди, сушени плодове.
Поднасяме сладоледа със сладко, плодове, бисквитка, шоколад или топинг по избор.