
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ястието е характерно за ориенталската кухня. Приготвя се и се поднася по атрактивен начин - запечатано в стомна, на която се чупи горната част. В домашни условия се приготвя и сервира в глинени гювечета”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
400-500 г печено агнешко (ако е сурово, предварително се запържва и задушава до пълно омекване)
10 стръка зелен лук
3-4 стръка чесън
5-6 листа лапад
2 червени чушки,
1 с.л. чушково пюре, по желание люта чушка
1 с.л. доматено пюре, 4-5 чери доматки
магданоз, джоджен и девесил
2-3 с.л. олио и бучка масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Задушаваме в касерола олиото, нарязания лук, чесън, лапад, чушка. Добавяме доматите, чушковото и доматеното пюре. Когато омекнат, отстраняваме касеролата.
Нарязваме зелените подправки. В гювечетата поставяме на дъното бучка масло.
Слагаме половината от задушените зеленчуци, върху тях поставяме накъсаното месо и отгоре отново покриваме със зеленчуковата смес. Завършваме с бучка масло.
Запичаме стомна кебапа до получаване на хубав загар. Поднасяме ястието в гювечето топло с хубав домашен хляб.