
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща интересна рецепта за тиквички с патладжан и чушки.
ПРОДУКТИ
2-3 тиквички или повече и 1 домат, патладжан по желание, червени чушки, зелени чушки
За марината на тиквичките:
олио, ябълков оцет, сол, майорана или мащерка, бял пипер, 1/2 ч.л. горчица
За патладжана:
сол, риган или майорана, щипка канела
За чушките:
сол, мащерка, соев сос или унисос
За пошираните яйца:
2-3 или повече яйца, сол и 1/2 к.ч. оцет
За сметановата разядка:
малка кофичка заквасена сметана 20%, 1/4 ч.л. сол, бял и черен пипер, 1 шепа бейби спанак, 2-3 репички на кубчета, 1 перо зелен лук на кръгчета, горчица, листа пресен джоджен, 5-6 стръка пресен копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме тиквичките на тънки ленти. Размесваме с маринатата и оставяме в хладилник за 15-20 мин. Ако включим патладжан в рецептата, го режем на ленти и осоляваме. След това поръсваме с риган и канела.
Почистваме вътрешността на чушките, разрязваме ги по дължина и поръсваме със сол, мащерка, соев сос. Печем и от двете страни в загрят тиган, намазан с олио. Доматът, нарязан на шайби, може да разположим между тиквичките за допълнителна сочност.
Наливаме в тенджера вода, слагаме сол и оцет, за да приготвим пошираните яйца. Водата не трябва да завира.Чукваме яйцата предварително в отделни чаши. Пускаме ги се в тенджерата едно по едно, като преди това “завихряме” водата с 2-3 кръга с решетъчна лъжица.
Първо леко потапяме ръба на чашата в раздвижената вода, после внимателно и от ниско изливаме яйцето.Не разбъркваме и не забулваме, а нежно и от разстояние докосваме с лъжицата белия яйчен “пашкул”. Скоро белтъкът трябва да стане компактен, така че пошираното яйце да се извади с решетъчна лъжица. След това слагаме другото яйце, както и черен пипер и зелени подправки.
За универсалната сметанова разядка разбъркваме всички съставки.