
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за много вкусен пържен черноморски сафрид”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1 кг сафрид
1 лимон
брашно за овалване (с царевично става по-хрупкав)
олио за пържене
лимон и сол на вкус
За соса прясол:
4-5 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. вода
орехи
салвия (градински чай) или магданоз и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме сафрида, поръсваме го със сол и лимон и оставяме да се отцеди водата за 30-40 минути.
Овалваме в брашно и пържим до получаване на златист цвят. В дървено хаванче счукваме чесъна, като постепенно добавяме зехтина и солта до получаване на млечнобяла каша.
Прибавяме водата и разбъркваме. По желание може да добавим и трохи от една филия сух хляб или сухар. Накрая добавяме предварително счуканите орехи и салвията (магданоза). С получената смес заливаме изпържената риба. Поднасяме с резени лимон.