
Съдържа омега-3 мастни киселини и витамин С
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви рецепта, в която използвах набраната от градината тученица, която има много полезни свойства”, ни пише Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
около 750 г картофи, 200 г шунка или бекон, 200 мл течна сметана 30%, 3 с.л. олио, 100 г кашкавал, 1 връзка тученица (около 100 г почистени листенца), 3-4 яйца
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Настъргваме картофите на едро ренде и ги заливаме със студена вода. Изплакваме ги и ги изцеждаме добре от водата, като използваме кухненска кърпа или марля. Объркваме ги с олиото и добавяме по 1 ч.л. сол и черен пипер. Може да овкусим и по наш вкус.
Изсипваме ги в намазнена тавичка за печене с диаметър около 23 см и ги разпределяме по дъното, като оформим борд по края на стените. Печем за около 20 мин в загрятa на 200 грaдуса фурна, докато приятно се зачерви по краищата.
Нарязваме бекона на кубчета и леко го запържваме в тиган, отцеждаме го от мазнината. Разпределяме настъргания кашкавал и бекона върху леко охладената картофена основа.
Разбиваме яйцата, добавяме към тях нарязаните стръкчета тученица и сметаната и посоляваме на вкус. Изсипваме сместа върху картофения блат и връщаме във фурната на 180 градуса за още около 35 мин.