
Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
Наталия Панчева изпраща рецепта за ориз с ананас и кедрови ядки за любителите на по-екзотичните вкусови комбинации.
ПРОДУКТИ
1 ананас, 350 г ориз, 75 г масло, 50 мл прясно мляко, 1 гл. лук, по 1 щипка джинджифил, кориандър, черен пипер, канела, кардамон и шафран, сол на вкус, кедрови ядки за поръсване, свежа мента за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Добавяме джинджифила, кориандъра, канелата, черния пипер и кардамона и запържваме 2 минути.
Прибавяме ориза, прясното мляко, сол и вода, колкото да покрие ориза.
Ястието се оставя да къкри похлупено на слаб огън до готовност на ориза. Накрая добавяме шафрана и нарязания на кубчета ананас.
Сервираме ястието топло или студено в издълбаната кора от ананаса, поръсено с кедрови ядки и украсено с листенца мента.