
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви рецепта за красив терин от червено цвекло”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
8 малки глави червено цвекло, 4 стръка мащерка, 25 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус
За крема от сирена:
400 г меко френско козе сирене, 220 г крема сирене, 1/2 връзка див лук, 4 стръка мащерка, черен пипер и сол на вкус
За дресинга:
1 портокал, 50 мл зехтин, 30 мл ябълков оцет, 1 щипка сол, 50 г кедрови ядки, рукола
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме добре цвеклото и овкусяваме всяка глава с листенца мащерка, зехтин, сол и черен пипер. Завиваме главите в алуминиево фолио, слагаме ги в тава и ги изпичаме за около час. Изчакваме да се охладят, след което ги обелваме и нарязваме на тънки шайби.
Смесваме сирената в купа и ги поръсваме с накълцаните див лук и мащерка. Овкусяваме с черен пипер, ако е нужно, досоляваме и разбъркваме. Покриваме формата за терина (правоъгълна или кръгла) с прозрачно фолио.
Разпределяме парчета цвекло по дъното, така че да се получи плътен слой. Отгоре нанасяме равномерно част от крема от сирена, покриваме плътно с парчета цвекло, отново нанасяме от крема и така редуваме до запълването на формата. Върху последния слой крем разпределяме кедровите ядки. Покриваме с фолио и притискаме с нещо тежко. Оставяме в хладилник за 6 часа.
Смесваме изцедения портокалов сок със зехтина, оцета и щипка сол. Изваждаме терина от формата и отстраняваме фолиото. Преди поднасяне подправяме с дресинг на вкус и украсяваме със свежа рукола.