
Майсторството в сервирането на храна не е просто красиво подреждане на масата, а и внимание към детайли, на които често не обръщаме внимание. Защото най-важно е да се изпитва наслада от храненето. Експертът по сервиране Анна Еременко дава 4 интересни съвета. Тя напомня, че е много важно да се махне всичко излишно, което може да отвлича вниманието от храната, например телевизор и мобилни телефони.
Цветен контраст между храната и посудата
Това е важно условие съдържанието на чинията, купичката, салатника да се открои на фона на всичко останало. Подберете посудата според храната така, че погледът на човек да бъде привлечен най-напред от съдържанието. Най-подходящи са едноцветните съдове, в които всичко е добре видимо. Внимание обаче към аранжирането, защото нещо не на място може да развали впечатлението!
И още - контрастът може да не е само в цветовете, но и в текстурите на съдовете.
Бял порцелан за сложните блюда
Лусозна визия е най-лесно да се постигне, ако се сервира в бял порцелан, особено за много сложни ястия с изобилие от цветни съставки. Трябва обаче да се внимава с орнаментите по съдовете, за да не се отвлече вниманието към тях вместо към храната.
Украса за ястията
Това е много често прилаган трик в заведения. Става дума за добавянето на стръкче билка върху супата или към основното блюдо, или ядливо цвете към десерта. Може да се украси и самата чиния, ако е по-широка, но с нещо семпло, което да е като допълнителна текстура или вкус към блюдото. Може да са трошички от някоя от съставките или добавка от подходяща подправка.
Съдовете с красиви принтове също може да се използват, като е важно храната, която ще се постави в тях, да не е прекалено цветна. Такъв подход помага за създаването на илюзията, че порцията е по-голяма, отколкото е в действителност.
Малко празно място
За да изглежда едно блюдо елегантно, е добре да се оставя "въздух", т.е. чинията да не се пълни с храна до ръбовете. Добре е тя да е поставена в центъра или да следва формата на съда. Ефектът на ефирност може да се постигне и, ако на масата се поставят съдове с различни форми, но при всички да има по малко свободно място. Трябва да се внимава обаче да не изглежда порцията прекалено минималистична и именно тук може да свърши работа и добавянето на мъничко украса.