
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова ни изпраща интересна рецепта за салата табуле с печурки.
ПРОДУКТИ
1 ч. ч. булгур, 2 ч. ч. вода, 1 ч. л. сол, олио, 5-6 едри печурки, 1/2 морков, 1 червена чушка, 1/2 зелена чушка, 1 тиквичка, 2обелени домата, нарязани на кубчета, 1/4 кубче стрит бульон, капки соев сос, сух и пресен джоджен, бял пипер, прясна мента, магданоз, 1/3 ч. л. млян кориандър, 1/2 ч. л. млян кимион, 1/3 ч. л.чили, сок от грейпфрут, лайм и лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме, обелваме и нарязваме печурките на филийки. Поръсваме ги със сол, риган и бял пипер. Пускаме в тигана и половин червена чушка, нарязана на кръгчета. На силен огън изливаме струя бира. Задушаваме до готовност и изваждаме гъбите в друг съд.
Изсипваме добре измития булгур във вряща подсолена вода. Варим около 3-4 мин, дръпваме от огъня и капваме малко олио. Булгурът ще набъбне, без да се слепят зрънцата. Покриваме с капак и оставяме да се охлади.
Задушаваме с малко олио в тигана от гъбите червената чушка, моркова, нарязан на ленти, стрития бульон, сухия джоджен с белия пипер. Добавяме тиквичката, нарязана на кубчета, поръсена със сол, сух риган и соев сос. Гасим с 1 к. ч. изцеден сок от грейпфрут и лайм. Задушаваме съвсем кратко - за 1-2 мин. Прибавяме доматите, наситнени и посолени, кимиона, кориандъра, чилито, магданоза и джоджена. Задушаваме до готовност. Не бива обаче да къкри дълго като доматен сос за паста. Отгоре нахвърляме заделените по-рано гъби, също и кръгчета чушка.
Поднасяме салатата табуле, след като е престояла под капак поне 2 часа, охладена.