
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Месото на дивия заек е доста по- плътно от това на домашния и не е трудно за приготвяне”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 див заек
За накисване на месото:
3 л вода, 1 ч.ч. оцет.
За плънката: 2 глави кромид лук, 1 к.ч. ориз, 300 г пресни манатарки, 50 г сланина, сол на вкус, млян черен пипер, копър, 4-5 с.л. олио, 100 мл бяло вино
За зеленчуковото канапе:
1 кг картофи, 3 моркова, 1/2 глава чесън, 3 дафинови листа, 10 зърна бахар, свеж магданоз, сол на вкус, 3 с.л. олио, 2 к.ч. топла вода
За шпиковане на заека: 50 г сланина, 1/2 глава чесън
За намазване на заека: сол, сладък червен пипер, пушен червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изкисваме заека във вода и оцет за 12 ч. След това приготвяме плънката, като нарязваме лука, чесъна и гъбите на едро. Задушаваме ги в олио до омекване.
Наливаме виното и оставяме малко да покъкри. Прибавяме ориза, запържваме го малко и наливаме водата. Изчакваме оризът да поеме, посоляваме и овкусяваме с черния пипер. При пълна готовност на плънката я отстраняваме от котлона и в нея слагаме наситнения пресен копър. Разбъркваме и я оставяме да се охлади.
Посоляваме заека отвътре и отвън. Шпиковаме го с чесън и сланина. Пълним го и го зашиваме. Отгоре го намазваме с малко олио и го поръсваме с двата вида пипер.
Започваме приготвянето на канапето. Нарязваме картофите и морковите на едро. Разбъркваме ги със сол, олио, вино и нарязан магданоз. Разстиламе зеленчуците в тава. Върху тях разхвърляме парченца сланина, скилидки чесън и бахар. На три места бодваме и дафинови листа. Отгоре слагаме заека.
Завиваме тавата с фолио и печем в загрята фурна на 180° за 2 часа. Увеличаваме градусите на 220 и печем още 30 минути. Отвиваме фолиото и запичаме още малко до получаване на златиста коричка. Сервираме ястието топло и с подходящо питие.