
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева изпраща рецепта за ароматна сьомга.
ПРОДУКТИ
2 котлета сьомга
1 ч.ч. леща белуга
1 лимон
1 портокал
2 скилидки чесън
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
15 г масло
сол
черен пипер
няколко стръка зелен лук
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме марината, като смесим сока от лимона, сока от портокала, соевия сос, меда, нарязания на ситно чесън, малко черен пипер и сол.
Слагаме сместа на котлона и загряваме, докато се разтопи медът. Оставяме котлетите в марината за 2-3 часа.
Поставяме котлетите в тавичка и и печем за 15-20 мин (в зависимост от големината им), като на два пъти ги изваждаме и обливаме с марината. Останалата течност оставяме на котлона, докато се редуцира до гъст сос.
Довършваме сос, като добавяме маслото. Сваряваме лещата в подсолена вода. Отцеждаме я и я използваме като канапе, върху което поставяме всеки от котлетите. Гарнираме със зелен лук и цитрусовата редукция .