
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Септември се смята за най-добрия месец за царевица, защото тогава тя е в своята най-сладка фаза. Сега е времето да си приготвите вкусна кремсупа от млечна царевица”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
6-7 кочана млечна царевица, 2-3 моркова, 2-3 картофа, 1 глава лук, 150 мл прясно мляко, зехтин, черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намазваме царевицата с малко зехтин, след което я запичаме на грил тиган или на плоча. Отделяме зърната от царевичния кочан.
Почистваме и нарязваме морковите, картофите и лука. В тенджера загряваме маслото, в което изсипваме нарязания лук, моркови и картофи. Задушаваме ги под капак, докато зеленчуците поомекнат (за около 5 минути), след което към тях добавяме царевичните зърна, млякото и вода, колкото да покрием зеленчуците. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Варим, докато зеленчуците омекнат напълно. Изчакваме супата леко да поизстине и я пюрираме с блендер или пасатор. Сервираме я топла, по желание украсена със сметана и листенца магданоз.