
Отидохме в четири варненски ресторанта, различни като стил и публика, за да видим как комбинират и предлагат продуктите от кампанията Гастрономически пътеводител.
В комплекс “Хоризонт”, разположен сред прохладна зеленина в сърцето на Морската градина, еленският бут (се) намира в приятна компания. Шеф Манолов и шеф Бураков го включват ексклузивно в салата, част от специалните предложения.
В съвършена подредба в нея са преплетени българско овче сирене, мариновано в лозов лист с пресни български подправки, царят на салатите - розовият домат, гризини собствено производство, еленски бут, прясно изпечена червена чушка, специални маслини, освежени с магданозово песто. Нещо като иновативна шопска.
Доматът тук е на почит, върви ръка за ръка с хубавото сирене. В банкетната зала на комплекса той е включен в традиционната шопска салата, а в ресторант “Marche” - в по-модерни салати. И това е така, защото тук клиентите търсят нещо познато на вкус, но предложено по по-различен начин, да не е обикновено. Особено за хората, които първо снимат ястието, качват го в социалните мрежи и чак след това му се наслаждават. Доматът позира за снимка в блюдо с авокадо и бито сирене, зряло в хвойново каче.
Доматът си е домат, вари го печи го, остава си прекрасен. През лятото обаче той царува предимно суров, прясно откъснат в свежи салати.
Краставицата от сорт “Гергана” пък влиза в добавки, гарнитури, в зелена салата, за децата - на пръчки. Както и да мени формата си, вкусът остава съвършен.
За банкети в “Хоризонт” предлагат и салата със зелен мус от сирена с магданозов дресинг. Комбинират го с класиката - розовия домат, краставица, печен пипер и патладжан. Прекрасно подкрепление за чаша студено вино или ракия, събираме до 300 души.
Прясно биволско сирене, кашкавал, бяло саламурено, работим отдавна с МЕТРО и техните продукти. Ценим българските продукти, които предлагат - те са основна част от нашето меню, споделя Марио Манолов.
All inclusive - най-модерният стол или ресторант за бизнес среда във Варна се намира в Бизнес парк “Варна”, в който работят повече от 2000 души, предимно в технологичния и финансов бизнес.
На заетите в IT сектора сме намерили начин да им привлечем вниманието с ново обедно меню, като finger food, например. Wrap питки, хубави бургери, модерен дюнер, фалафел - кулинарията е необятна, но трябва да внимаваш с публиката си какво точно ѝ предлагаш. Понякога направо ги питаме: Какво искате да ви сготвим за обяд, разказва предприемачът и собственик на All inclusive Данко Димитров.
Той отваря заведението преди 4 години, тук идват да обядват и от близката западна промишлена зона, както и персоналът на МЕТРО.
Две менюта месечно се редуват, като задължително включват свежи домати и краставици, различни сирена и кашкавал.
Първо окото се храни, залагаме на красива подредба.
В кратката обедна почивка трябва да нахраним всички, залагаме на бързина като в системата all inclusive.
Каквото и да правим, стремим се да съхраним и използваме българското производство. Понякога това ни коства по-скъпо, но качеството на българския продукт е неоспоримо. Придържаме се към сезонните продукти, когато определяме менюто, съобразяваме се и с хора с млечна зависимост.
Днес например предлагаме салата - розов домат с настъргано сирене и яйце - невероятно добра комбинация.
За разнообразие Данко Димитров обича да организира фестивали на храната в зелените площи около бизнес парка през почивните дни. В Street food festival идват музиканти, скейтбордисти, велосипедисти и се наслаждават на нашето специално барбекю.
През септември и октомври времето е перфектно за това, тази година мислим да го направим само с български продукти, съвместно с МЕТРО.
За иновативните си клиенти, Данко предлага и иновативна покана - с live chat във фейсбук. На живо той разказва за дневните предложения за салати, основно, десерт и плодове час преди обедната почивка - да имат време да се ориентират финансисти и програмисти.
Рестобар Жар е мястото, което от ресторант се превръща в нещо като пиано бар, с оркестър, който свири на живо до малките часове на нощта.
Тук традицията върви редом с модерното, а покрай вкусната храна - танците в почивните дни продължават до зори. С наближаването на зимата, сряда и четвъртък стават малките събота и неделя и оркестърът не престава да свири.
В Рестобар Жар еленският бут се чувства у дома си, върви с червено вино. В гастрономическата идилия са включени традиционни салати и специално обедно меню. Тук поставят качеството на първо място.
Салата от белен розов домат с краве сирене, моцарела или биволско сирене. Кашкавал на Chef ползват в многобройните си сачове, за кашкавалени пръчици или кашкавал пане. Простичко и вкусно, такава е философията на собственика Теодор Кулев, който бяга от засукани манджи, но държи твърдо на качеството на продуктите и родната нишка. Гледат да не впечатляват с визия, а с вкусни традиционни рецепти.
Ресторант и бар - от хора до блус и ретро музика на приглушено осветление. Това е тяхната рецепта за перфектната комбинация с участието на качествена храна.
В Dolce amaro гледат храната винаги да е прясна и вкусна, като си подбират внимателно доставчиците, и затова обичат продуктите на METRO Chef.
Главният готвач Здравко Койчев оценява уникалните качества на розовия домат и не пропуска да го включи в множество салати, комбиниран с български сирена. Любимото си козе сирене, за което казва, че има само 6 г наситени мазнини в една порция, слага в салати, пече го на фурна и го гарнира със сладко от зелени смокини и орехи.
Вариация на шопската салата е тяхното лятно предложение с козе сирене, печен пипер с марината по тайна рецепта на неговата баба.
В Dolce amaro готвят еленския бут, неочаквано добра комбинация правят с бобена яхния и клиентите я обожават.
Разбира се, имат го и го като мезе, сложен на брускета с доматена салца. Главният готвач знае всичко за еленския бут и неговите качества. Краставичката “Гергана” - свежа, хрупкава и средно голяма - перфектна за вариацията на шопска салата и пиперено кули - вид пюре.
Единият от двата ресторанта се намира в новото модерно място за развлечения във Варна - на Морска гара. Тук се опитват да задоволят всеки вкус, край морето идват хора от различни места и националности и всеки търси своето нещо, за това кухнята е интернационална, от всеки кът на света са включили по нещо.
Българинът не е склонен да експериментира, за него предлагаме класически рецепти с класическите български продукти, смята Койчев.