
Добавят се бразилски орехи
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За началото на есента предлагам засищаща и много полезна салата”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 голяма глава червено цвекло, 1 авокадо, 40 г бразилски орехи, 2 ч. л. семена чия, 1 ч. л. дижонска горчица, 2 с. л. сок от лимон, 1 ч. л. течен мед, 2 с. л. зехтин, 1-2 стръка зелен лук, сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Овкусяваме цвеклото със сол и черен пипер. Поливаме го с една лъжица зехтин, увиваме го в алуминиево фолио и го печем в загрята на 180 градуса фурна за 2 часа. Оставяме цвеклото да поизстине, след което го обелваме и нарязваме на тънки полумесеци.
Накълцваме бразилските орехи, а лука наситняваме. Смесваме горчицата с меда, лимоновия сок и останалия зехтин. Разбиваме дресинга с тел. Овкусяваме със сол и добавяме чията. Оставяме я да набъбне за десетина минути.
Обелваме авокадото и го нарязваме на кубчета. В чиния подреждаме цвеклото. Отгоре слагаме авокадото. Овкусяваме с дресинга с чия и поръсваме с лук и настърган бразилски орех. По желание украсяваме със стръкче свежа мента.