
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"Предлагам морковен сладкиш с дъх на Коледа, украсен с глазура от бял шоколад за разкош", ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
6 яйца, 400 г моркови, 7 с.л. брашно, 150-200 г кафява тръстикова захар, 150-200 г стафиди, 1 лимон, 2 с.л. кокосово масло, оранжев оцветител на прах, цейлонска канела на прах и индийско (мускатово) орехче на вкус, ароматизиран ликьор с нотки на кокос, бразилски орехи за поръсване, 100 г бял шоколад, зърна нар за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме белтъците от жълтъците. В блендер смиламе нарязаните на парчета моркови заедно с жълтъците, кокосовото масло, оранжевия оцветител, лимоновия сок, канелата и индийското орехче. Разбиваме белтъците със захарта. Към тях прибавяме морковената смес и разбъркваме внимателно с шпатула.
Постепенно добавяме брашното и накрая стафидите, накиснати в ароматизиран ликьор. Изсипваме сместа в кръгла форма, застлана с пекарска хартия. Предварително намазняваме стените на формата и набрашняваме. Поръсваме с нарязаните на парченца бразилски орехи и малко захар. Печем в загрята фурна на 170 градуса около 45 минути. Готовността на блата проверяваме с клечка за зъби, по която не бива да има тесто.
Изключваме фурната и оставяме сладкиша вътре на открехната вратичка още 10 минути. Изваждаме го да изстине напълно.
Гарнираме с разтопения на водна баня бял шоколад и украсяваме със зърната нар.