Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Продължаваме цикъла за рибни чорби с едно предложение на Дияна Зафирова от Пловдив.
КОЙ ГОТВИ
Казвам се Дияна Зафирова от Пловдив и бях заинтригувана от започналия цикъл с рецепти за летни чорби. Харесва ми да приготвям нетрадиционни и сравнително лесни ястия, които да разнообразяват всекидневната кухня. Работя като офис асистент във всекидневник за Южна България. Събирам раковини и миди, което ми позволява да поднасям по екзотичен начин риба и морски дарове. Такъв начин на сервиране ще ви покажа.
ПРОДУКТИ
500 г филе от риба (в случая хек)
2 средно големи глави кромид лук, почистени и едро нарязани
1 стрък зелен лук
3 скилидки чесън
3 средни домата, обелени и почистени от семето
250 г картофи, нарязани на кубчета
магданоз
зехтин - около 50 мл
По желание1 зелена чушка, нарязана на ситно
250 мл бяло вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В тенджера се загрява зехтинът. Прибавят се лукът и чесънът. Сотират се 5 мин. Добавят се доматите, картофите, виното, 500 мл вода, посолява се и се вари до готовност на картофите.
Малко преди да са напълно омекнали, в супата се изсипва и нарязаната зелена чушка. Нарязаната на големи парчета риба се слага в чорбата, оставя се да заври леко, поръсва се обилно с едро нарязан магданоз и се дръпва от котлона.
Поднася се веднага.
Съвет: по желание рибените парчета могат да се запържат за 1 мин в силно сгорещен зехтин, преди да се добавят в чорбата.