Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Днес ви предлагаме бързи и вкусни рибени "шапки" за брускети.
ПРОДУКТИ
Хляб - нарязан по желание на формички, на филии, на кръгчета
За лимоновата паста: 1 лимон, почистен изцяло от семките и кората до последната бяла люспа, 7-8 ск. чесън, 100 г масло, 1 връзка копър, 30-40 мл зехтин, пармезан, сол на вкус
За гарниране: пушено филе от сьомга, маринована херинга, домат, маслини без костилка, каперси, щипка черен и щипка бял пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Копърът и лимонът се нарязват на едри парчета и заедно с чесъна, разтопеното масло и зехтина се пасират до получаването на хомогенна смес. Пастата може да се съхранява в хладилник, ако е повече.
Намазват се с дебел пласт приготвените филии или формички хляб и се поставят под грил да се запекат. След 1-2 мин (леко да се зачервят) се изваждат и поръсват с пармезана.
Връщат се и се запичат още 20-30 сек. Може да се намажат сухари с готовата паста, без да се запичат.
Доматът се обелва и се почиства от семките. Месестата част се нарязва на дребни кубчета. Херингата се почиства от кожата (ако има такава). Заедно със сьомгата се накъсват/нарязват на дребни късчета. Маслините също се накълцват на ситно. Смесват се и от сместа се поставя по една пълна лъжица на средата на готовите изпечени брускети или намазаните с пастата сухари. Каперсите може да се поставят върху сместа, а може и да се смесят с продуктите.
ИСТОРИЯТА НА...
Брускети - на италиански Bruschetta.
На български - препечени филии, намазани със зехтин или масло и подправки. Варианти за намазване - по вкус и по желание.
Кой готви:
Пепа Стоева е вече позната на читателите на "24 часа" с прочутите старозагорски курабийки, както и с цикъл рецепти с пиле, подходящи за трапезата на Петровден. Тя е дизайнер на мебели и живее в Стара Загора. Има две деца.