Лютеницата е едно от най-емблематичните ястия в българската кухня, обичано заради своя неповторим вкус и аромат. Представлява гъст сос или паста, приготвен основно от печени червени чушки, домати, патладжан и подправки.
Тя има многобройни вариации, които се различават по съставки, текстура и начин на приготвяне. Всяка област в България има своите традиции и рецепти за приготвяне на лютеница, което прави този продукт изключително разнообразен.
Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.