Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Бързам да предложа рецепта за вкусно и ароматно сладко от боровинки. Още малко време остана да се сдобиете с тези малки, но много полезни плодчета и да си приготвите в домашни условия от вълшебно вкусната наслада!”, ни пише Валя Михайлова.
ПРОДУКТИ
1 кг боровинки, 800 г захар, 200 мл вода, 1/2 ч.л. лимонтузу
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме в дълбока тенджера с дебело дъно захарта и водата. Варим на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме боровинките и разбъркваме. Периодично отделяме с лъжица пяната, която се образува отгоре. Варим около час и половина.
Проверяваме дали сладкото е готово, като капнем малко от него в чаша вода. Ако капката не се разтвори, докато пада към дъното, значи е готово. Може също така да сипем малко в порцеланова чинийка и да проверим с ръка консистенцията. Преди да оттеглим сладкото от котлона, прибавяме лимонтузуто.
Разбъркваме и пълним в сухи бурканчета. Завиваме хубаво капачката и обръщаме бурканчета обратно. Така подредени стоят, докато изстинат напълно. От тази доза получих 5 бурканчета.