Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за печено пилешко с консервирани солени лимони - рецепта, типична за мароканската кухня. Ферментиралите солени лимони придават леко тръпчив вкус и приятно лимонов аромат на месото”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
6 пилешки бутчета
2 с.л. подправка рас ел ханут
4 с.л. сос от нар
80 - 90 г масло
5-7 резена солени консервирани лимони
100 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме месото и го подсушаваме. Консервираните лимони ги изстискваме от солената саламура и измиваме с вода.
Поставяме месото в плик за печене, поръсваме с подправката и соса от нар и обтриваме хубаво с ръка.
Прибавяме парчетата лимон. Затваряме плика за печене и прибираме месото в хладилника за 6-8 часа. Няма нужда от сол, лимоните са достатъчни.
Изваждаме и прибавяме водата, парчетата масло. Завързваме плика и слагаме тавата във фурната. Печем първо 15 мин на 200 градуса, после 60 мин на 150 градуса.
Срязваме плика и изваждаме месото. Нареждаме го върху приготвения вече кускус със зеленчуци .
Може да ползвате цяло пиле, нарязано на парчета, а може и бутчета. Освен че е печено със солените лимони, пилето подправих и с една друга емблематична за Мароко подправка - рас ел ханут - смес от джинджифил, кориандър, канела, черен пипер, куркума, индийско орехче, бахар и карамфил. Тя също може да се намери в България. Много подходяща за риба, телешко, пиле и картофи.