Овкусява се със счукан чесън
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Рецептата наподобява северняшката лютика, но разликата е, че в нея чушките трябва да са само червени.
Другото характерно за топеницата е, че се овкусява със счукан чесън, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
10 печени червени чушки
3 сварени яйца
100 г домашно зряло сирене
5 скилидки чесън
4 - 5 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
сол на вкус
шепа свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Белим и нарязваме чушките на по-едри парчета. Заедно с обелените скилидки чесън ги слагаме в глинена паница. Добавяме малко сол. Надробяваме ги с дървено чукало.
Слагаме нарязаните на дребно яйца и настърганото сирене при скълцаните чушки.
Добавяме млякото, олиото и нарязания магданоз. Досоляваме на вкус.
Разбъркваме добре всичко, докато се смесят всички продукти. Получава се изключително вкусна топеница, характерна за Тракийския край. Ще ви хареса още повече, ако я консумирате с домашен топъл хляб.