Интересна идея за Кръстовден
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“На празничната постна трапеза на Кръстовден – 14 септември, задължително трябва да има зелник с праз лук, печена тиква и грозде. Предлагам печена тиква със сушени плодове, ядки и карамелизирани пуканки”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 обла средно голяма тиква, 2-3 ч.ч. сушени плодове – фурми, стафиди, кайсии, сини сливи, смокини, круши, ябълки, 4 с.л. мед, 1 ч.л. канела, есенция ром
За карамелизираните пуканки:
готови изпукани пуканки, 1 ч.ч. захар, 40 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изрязваме капачето на тиквата и почистваме вътрешността. Смесваме сушените плодове с меда, канелата и есенцията ром.
Добавяме половин к. ч. вода и разбъркваме. С тази смес напълваме тиквата и я слагаме в тава. Отвора на тиквата покриваме плътно с алуминиево фолио. Печем в загрята на 200 градуса фурна около два часа.
Слагаме захарта за пуканките в съд на котлона да загрее и приготвяме светъл карамел, разбърквайки с дървена лъжица. Добавяме маслото и бъркаме непрекъснато.
Сипваме пуканките и разбъркваме, за да полепне карамелът равномерно. След това бързо ги прехвърляме върху намаслена тава и ги разделяме една от друга. Друг вариант е да смесим маслото и захарта в тенджера или дълбок тиган и след като се получи карамелен цвят, да сипем пуканките.
Затваряме с капака и изчакваме да започнат да се пукат, като внимателно раздрусваме съда. След като карамелът постегне, ги слагаме в тиквата.