Подправя се с шафран
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за вкусна мидена супа, с която да запазим спомен за отиващото си лято”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
1 кг миди с черупки, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 1 морков, 2 домата, сол, черен пипер, 1 лимон, 100 мл бяло вино, 3-4 с.л. зехтин, 100 мл течна сметана, щипка шафран, щипка лют пипер на люспи, 2-3 дафинови листа, пресни подправки - девесил, копър, магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистваме и задушаваме в дълбока тенджера мидите с бялото вино, малко сол, сока на половин лимон,чесън и лютия пипер. Добавяме и част от пресния девесил. След 5-6 минути отстраняваме от котлона и отцеждаме отделения бульон за супата. Ако има неотворени миди, ги изхвърляме.
Задушаваме в друга тенджера със зехтин нарязаните на дребно лук, морков, домат и доливаме чаша вода. Когато омекнат, добавяме дафиновите листа, накиснатия в топла вода шафран, отделените миди и заливаме с бульона.
Варим само 3-4 минути и добавяме течната сметана, разбъркваме и опитваме на вкус. Ако е необходимо, добавяме сол, лимон и черен пипер на вкус.
Отстраняваме от котлона и добавяме пресни подправки. Сервираме супата топла с люти чушки по желание.