Прави се с брашно от спелта
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам бърза рецепта за орехов сладкиш с полезните есенни плодчета арония. Сладкишът е нежен и се топи в устата”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. арония или боровинки, 1/2 ч.ч. орехови ядки, 2 яйца, 3/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. краве масло, 1/2 ч.ч. брашно от спелта, 1/2 ч.ч. типово брашно, 5 г бакпулвер, на върха на ножа сода бикарбонат, ванилия, много добре измита лимонова или портокалова кора, пудра захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата на гъста пяна, като постепенно прибавяме захарта. Добавяме размекнатото масло и брашната, смесени с бакпулвера и содата. По желание слагаме 1 ванилия, настъргана лимонова или портокалова кора.
Разбъркваме тестото с аронията или боровинките и натрошените орехови ядки. Изсипваме го в застлана с хартия за печене форма, като запълваме до около 2/3 от нейния обем.
Печем в загрята фурна на 200 градуса до златистокафяво (30-40 минути). Проверяваме готовността, пробивайки коричката с дървена клечка, по която не трябва да остава полепнало тесто. Преди поднасяне може да поръсим сладкиша с пудра захар.